Iht. Psykisk helsevernloven § 4-4 kan pasienter uten eget samtykke undergis undersøkelse og behandling som klart er i overensstemmelse med faglig anerkjent metode innen psykisk helse og forsvarlig klinisk praksis. Tvangsbehandling forutsetter at pasienten er underlagt tvunget psykisk helsevern, med eller uten døgnopphold. I realiteten handler tvangsbehandling i all vesentlighet om behandling med legemidler. Senere år er det truffet noen vedtak om tvungen ernæring. Vedtak om tvangsernæring fattes i all hovedsak i barne- og ungdoms psykiske helsetjenester.

Tvangsbehandling (tvangsmedisinering)
Aktuelt fra TvangsForsk om Tvangsmedisinering

Forskergruppe skal se på effekt av tvangmedisinering
Høgskolen i Molde melder i sin nettavis, at en forskergruppe som inkluderer professor Stål Bjørkly skal studere effekten av antipsykotika: https://panorama.himolde.no/2021/07/07/bjorkly-i-forskergruppe-som-skal-studere-effekten-av-antipsykotika/?fbclid=IwAR3Wxrcj-FZ5iuHKwTppkq2Rhfp6rF7Egfcc4Z-ckUvwv-XVVfkzFh0xtoU Prosjekteier, SIFER Vest, har fått 12 millioner kroner i støtte fra Norges Forskningsråd. Registerdata fra 2010-11 for tvangsinnleggelser og tvangsmedisinering skal benyttes. Man skal så se hvordan det har gått med disse pasientene 10-12 […]

Effekt av antipsykotika ved behandling uten pasientens samtykke
Folkehelseinstituttet har på oppdrag fra Helsedirektoratet gjennomført en systematisk litteraturgjennomgang for å forsøke finne svar på effekten av antipsykotika ved behandling uten pasientens samtykke sammenlignet med frivillig behandling. Tvangsforsk var ved Kent Jensen representert som ekstern fagfelle. Rapporten er publisert i dag, 19.04.21. Dessverre var resultatet som forventet – det er gjort svært lite forskning […]

Ny doktorgrad om tvangsbehandling under oppfølging fra ACT team
Hanne Kilen Stuen med biveiledere Jorun Rugkåsa (t.v.) og Anne Landheim (t.h.). Foto: NKROP Hanne Kilen Stuen ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk disputerte fredag 1. november på universitetet i Tromsø med avhandlingen: “Community treatment orders in an Assertive Community Treatment setting: a qualitative study of experiences of patients, care providers and responsible clinicians». […]
Helseministerens pålegg om medikamentfrie behandlingstilbuder svært positivt.
Dette sier Ketil Lund, medlem av utvalget for psykiatri og rettsvern i den internasjonale juristkommisjon norsk avdeling.
Rådet for psykisk helse ønsker debatt om medisinering og tvang
Nyhetene om underrapportering og store geografiske forskjeller i bruk av tvang, og da særlig beltebruk, er urovekkende, mener Rådet for psykisk helse. «Vi stiller spørsmål om også tvangsmedisinering er underrapportert, og ønsker en offentlig debatt om dette», sier generalsekretær Tove Gundersen i et innlegg i Dagsavisen 23. mai.
Underrapporteres også tvangsmedisinering?
Det finnes ulike former for tvang. Oftest omtales tvangsinnleggelser, tvangsbehandling og tvangsmidler. Psykisk helsevernloven hjemler fire former for tvangsmidler; mekaniske tvangsmidler, farmakologiske tvangsmidler, isolasjon og holding. Det er for mye tvangsbruk i Norge, innenfor alle områder av tvang.
Bent Høie vil vanskeliggjøre bruk av tvang
I fjor ble 5600 pasienter tvangsinnlagt tilsammen 8000 ganger.
Helseminister Bent Høie (H) mener det er for mye og feil bruk av tvang i Norge. Han er også bekymret for store geografiske forskjeller i tvangsbruk mellom helseforetak og mellom kommuner.
Ketil Lund: Høyesterett burde prøvd Gaustad-saken
Tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund mener det burde vært en selvfølge at den tvangsinnlagte kvinnen på Gaustad fikk saken sin prøvd for landets øverste domstol.